Tiek uzskatīts, ka dārzeņu un augļu mazgāšana pasargā no infekcijām un parazītiem. Bet vai ir vērts tos mazgāt ar karstu ūdeni, un kuras tīrīšanas metodes patiesībā ir efektīvas? Noskaidrosim, kuri dārzeņi jāmazgā ar karstu ūdeni un kuri ar aukstu ūdeni.
Dārzeņi un augļi bieži nonāk uz galda pēc transportēšanas, uzglabāšanas noliktavās un daudzu kontaktu ar pārdevēju un pircēju rokām. Tie var saturēt augsnes atliekas, mikrobus, pesticīdus vai parazītu oliņas.
Ko un kā pareizi mazgāt augļus
Viena no labākajām tīrīšanas metodēm ir mērcēšana cepamās sodas šķīdumā 10-15 minūtes (1 ēdamkarote uz litru ūdens). Šī metode ir droša, nemaina garšu un labi nomazgā netīrumus un mikroorganismus.
Var izmantot arī sodas šķīdumu ar citronu sulu vai tējas koka ēteriskās eļļas pilienus, bet pēc tiem produkti jānoskalo ar tīru ūdeni. Ja pietrūkst laika, augļus 30-60 sekundes jāmazgā zem tekoša ūdens, rūpīgi berzējot ar rokām.
Nav ieteicams lietot ziepes, mazgāšanas līdzekļus vai etiķi – tas var būt bīstami labsajūtai un ietekmēt garšu. Pat tie dārzeņi un augļi, kurus plānojat mizot, arī pirms tam ir jānomazgā.
Vai jūs varat mazgāt dārzeņus ar karstu ūdeni
Karsts ūdens var sabojāt daudzu dārzeņu un augļu struktūru, samazinot to uzturvērtību. Tas jo īpaši attiecas uz neapstrādātiem dārzeņiem, kas pēc tam netiek termiski apstrādāti.
Augsta temperatūra var arī paātrināt bojāšanās procesu vai likt augļiem novīst. Tikai citrusaugļus (apelsīnus, citronus) dažreiz aplej ar karstu ūdeni, lai labāk noņemtu vaska pārklājumu.
Bet visiem pārējiem dārzeņiem un augļiem labāk izmantot vēsu vai remdenu ūdeni. Karstais ūdens nav universāla dezinfekcijas metode un bieži vien nodara ļaunumu nekā labumu.
Dažādu veidu dārzeņu un zaļumu mazgāšanas iezīmes
Sakņu kultūras (kartupeļus, burkānus, bietes) vispirms iemērc siltā ūdenī, pēc tam notīra ar otu vai sūkli.
Sīpoli un kāposti ir jāatbrīvo no augšējā slāņa un jāmazgā zem vājas vēsa ūdens plūsmas.
Ziedkāpostu labāk sadalīt ziediņos un pirms mazgāšanas noņemt bojātās daļas.
Zaļumus vajadzētu sašķirot, noņemt nodzeltējušās lapas un saknes un pēc tam iemērkt aukstā ūdenī 10-15 minūtes. Pēc mērcēšanas zaļumi jānoskalo zem tekoša tīra ūdens.
Šī pieeja nodrošina produktu maksimālu tīrību, nezaudējot to īpašības.